När vi pratar om hälsa handlar mycket om att hitta en balans i livet. Både livet i stort, och då pratar vi om exempelvis balansen mellan fritid och familjeliv, mellan arbete och vila etc, men även balansen i den inre fysiologiska miljön. Det är här allt börjar och det är här vi kan påverka ända ner på cellnivå!

Den inre balansen – också kallad Homeostas finns i alla system och på alla nivåer i kroppen. När det handlar om vårt immunsystem pratar vi om anti-inflammation och inflammation. När vi pratar om nervsystemet handlar det om aktivitet och vila. Om gasen (det sympatiska nervsystemet) och bromsen (det parasympatiska nervsystemet). När vi pratar om vårt hormonella system, det endokrina systemet, handlar det om uppbyggnad och nedbrytning, anabolt och katabolt tillstånd. Det sker hela tiden ett växelverkan i kroppen och det viktiga blir balansen i detta system.

Om vi tänker att kroppen inte består av isolerade delar utan att allt är fint sammanlänkat med varandra genom avancerad kommunikation. Nervceller som blixtsnabbt skickar impulser till olika delar av kroppen (det finns även andra mystiska sätt som kroppen pratar med olika delar utan att det går genom nervcellerna – något som forskningen kan se men inte riktigt ännu förstår). Genom detta nätverk av kommunikation förstår man snabbt att inget i kroppen blir en isolerad händelse. Om någonting händer på ett ställe påverkar det hela kroppen. Det är en konstant dynamik och ett samspel.

Genom olika mediciner och läkemedel går man ofta in och behandlar symtom. Det är absolut nödvändigt och ibland helt avgörande för att vi ska klara livet. Men något som också behövs är ett helhetsgrepp där vi förstår att en del påverkar en anna del. Vi är en spirituell varelse med en själ.

Nu kommer jag återigen till yoga och meditation. Kroppen och hjärnan arbetar med olika biokemikalier, dessa är:

 • Dopamin
 • Seratonin
 • Acetylkolin
 • GABA

När denna hjärnkemi är i balans då är vi i balans. Studier, (bl. a en studie från Boston University School of Medicine 2007) har visat att yoga påverkar nivåerna av GABA. Yoga kan hjälpa kroppen att uppreglera GABA, vårt må- bra hormon i kroppen och samtidigt nedreglera andra stresshormoner. Det blir alltså ett verktyg för oss att under stressiga perioder, när vårt sympatiska nervsystem är konstant påkopplat, dra i bromsen, sakta ner – återskapa balans. Återskapa Homeostas. Kanske det är den där känslan efter ett yogapass när det bara känns behagligt lugnt i kroppen som bland annat är våra GABA nivåer som börjat öka…

Homeostasen är alltså det nödvändiga tillstånd i vår inre fysiologiska miljö för att vi ska hålla oss friska. För att vi inte ska gå och dra med kroniska inflammationer som leder till sjukdom och ohälsa.

Vi drabbas ständigt av inflammationer i kroppen. Det är normaltillstånd och kroppen tar ofta hand om det. Men om vi utsätter kroppen för en ständigt överbelastning av exempelvis dålig kost med mycket socker och processad mat, eller miljögifter och stress, ja, då är vi där i inflammationsträsket… Kroniska inflammationer i vårt immunsystem leder till autoimmuna sjukdomar som reumatism och fiblormyalgi (och mkt annat). Vi kan även ha kroniska inflammationer i vårt nervsystem som visar sig som exempelvis ångest, migrän och sömnlöshet. Så för att komma till botten med de symtom vi ser måste vi arbetet med balansen i kroppen. Vi behöver använda de verktyg som bidrar till Homeostas – den inre fysiologiska balansen. Det gör vi genom livsstilen, genom kosten, genom rörelse, genom vila och genom sömn.

Förutom yoga och avslappning är det lättaste sättet att reglera GABA- nivåerna genom kosten. Här kommer några tips på vad du kan äta för att öka kroppens produktion av GABA:

 • Rotfrukter
 • Banan
 • Nötter (främst mandlar)
 • Gröna bladgrönsaker – Ät mycket spenat!
 • Linser
 • Havre
 • Citrusfrukter

Behöver man en skjuts på vägen kan tillskottet Teanin vara bra för att öka GABA-nivåerna i kroppen (gärna i samband med ett B-vitaminkomplex för att sänka stressnivåerna i kroppen). Här är det bäst att prata med en duktig Medicinsk näringsterapeut för att få en skräddarsydd plan. Jag kan varmt rekommendera Paleo institutet som arbetar med medicinsk näringsrådgivning utifrån labb-tester för att optimera hälsan. Det kan vara en superinvestering i dig själv – en väg mot en mer långsiktig och hållbar hälsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: