Det är livsglädje och njutning med ett glas rödvin av hög kvalitet! Jag skriver mycket om antiinflammatorisk kost- och livsstil och då tycker jag att denna druvas hälsofördelar förtjänar en plats här. Låt oss dyka lite djupare in i rödvinets antiinflammatoriska effekter. Detta gäller speciellt en sorts rödvin som har lite bättre effekt än de andra – nämligen Pinot Noir som nu finns mitt i forskningsfronten – vad är hemligheten bakom denna druvas livskraft?

Hemligheten är antioxidanten Resveratrol som innehåller hög halt polyfenoler som har antiinflammatoriska effekter. Polyfenoler hos växter, frukter, grönsaker och bär är det som ger det dess färg och smak. De har till uppgift att skydda växten mot virus och angrepp. Denna höga halt Polyfenoler i Pinot Noir utgör druvans försvar mot omvärlden och man kan säga att detta försvar liksom överförs till oss när vi njuter av detta vin. Man kan se att även blocksockret stabiliseras och blodfetterna går ner, ja hela vårt immunsystem lugnas. Spännande forskning visar att Resveratrol har visat sig påverka våra gener. Närmare bestämt en bestämd gen som påverkar vårt åldrandet.

Men Pinot Noir är ingen lätt druva att odla och förhållandena måste vara perfekta. Den är känslig för både fukt och torka och vill både ha både värme och kyla – en liten ömtålig druva helt enkelt och priset är därefter.

Förutom Pinot Noirs antiinflammatoriska verkan ger vinet mindre huvudvärk än andra viner eftersom Taninhalten är lägre 🙂

Vin innehåller såklart alkohol som in sin tur innehåller socker och som i sin tur driver inflammation i kroppen. För hög konsumtion av alkohol kan kopplas samman med vissa cancertyper och kan såklart orsaka stor förödelse om det överkonsumeras. Men bra vin i små mängder kan ha dessa fantastiska hälsofördelar! På mitt Midsommarbord står ett härligt glas Pinot Noir vin – men inte ensamt – självklart bredvid några sommarfräscha Kombucha, i ett glas fyllt av is, som får ge svalka i värmen! – SKÅL!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: