Sköldkörteln är en liten fjärilsformad körtel på halsens framsida, livsviktig för hela vår metabolism. Denna lilla körtel producerar två viktiga hormon T3 och T4 som alla våra celler i kroppen är beroende av – därav kan man förstå att sköldkörtel-obalanser kan rubba vårt välmående på många plan. T3 och T4 behövs för att vår kropp ska fungera och har vi exempelvis för lite av T3 så går vår kropp ner på lågvarv och våra celler skadas. 

En halv miljon svenskar står idag på sköldkörtelmedicinen Levaxin och 85 % av dessa är kvinnor och då är det bara de diagnostiserade fallen. Anledningen till att det är många kvinnor som har obalanser är att sköldkörteln påverkas av hormonerna östrogen och progesteron. Har vi obalanser i dessa hormoner har vi ofta obalanser i sköldkörtelhormonerna. Även stress är en bidragande faktor till obalanser. Binjurarna är också starkt kopplade till sköldkörteln och idag råder en epidemi av utbrändhet i vårt avlånga land. Även när det gäller utmattningssyndrom är även kvinnor överrepresenterade. 

Näringsbrister

Kaffe försämrar järnupptaget i kroppen

Idag är det näringsbrister väldigt vanligt. Sköldkörteln är beroende av att vi har tillräckliga nivåer av jod, selen, zink, B-vitaminer, järn och D-vitaminer, vitaminer vi ofta har brist på. Här i Sverige har vi jodfattiga jordar och därmed en naturlig jod-brist.  Maten vi äter idag gör att vi många gånger inte kan ta upp näringen den innehåller. Gluten är exempel på något som stör tarmen och därmed försämrar näringsupptaget. Kroppen blir överbelastad och tillsätter vi därtill alla gifter som vi får i oss från olika håll och kanter är det inte konstigt att kroppen tappar greppet. 

Kaffe och koffein är exempelvis något som starkt försämrar upptaget av järn (läs mitt tidigare inlägg om koffein) kroppen måste liksom producera extra mkt T3 för att kompensera. En liten parentes är att jod hör till samma familj som klor och fluor, ämnen som kan blockera upptaget hos jodreceptorerna. Har man en sköldkörtelproblematik kanske det inte är läge att skölja med floursköljning… 

Testa din sköldkörtelfunktion

Har man symtom på under- eller överfunktion är det stor sannolikhet att man har ett sköldkörtel- problem. Har man en störd menscykeln kan det också vara en direkt signal till att det finns en obalans. Vill man testa sin sköldkörtelfunktion går det absolut att göra det hos sjukvården, dock tar man ofta bara vissa prover TSH och T4. Via blodprov får man en stillbild av hur blodet ser ut just då, det är därmed inte samma sak som att mäta hur mycket bundet och obundet sköldkörtelhormon det finns i kroppen. Jag skulle rekommendera att du tar saken i egna händer och beställer ett test via exempelvis Werlabs, där finns Karin Björkegren Jones stora Sköldkörtel paket. 

Många blir inte hjälpta av sköldkörtelmedinen Levaxin som egentligen är det enda som oftast erbjuds inom vården

TSH värdet vittnar om hur högt hjärnan behöver signalera för att sköldkörteln ska sköta sitt jobb. Man vill inte ha ett för högt TSH-värde, det visar att hjärnan skriker ut signaler för att sköldkörteln ska jobba och det visar att något inte är som det ska. Inom vården anses TSH-värden på upp till 4 vara normalt men många som har värden på 4 mår redan ganska dåligt. Referensvärden i vården är ganska generösa, inom funktionsmedicinen ska TSH inte ligga över 2. Det intressanta är att inom sjukvården och IVF vet man om att om man har ett TSH värde på över 2,5 då har man fertilitetsproblem – vilket är en ganska tydlig signal på att kroppen inte är i balans. 

T4 skapas i sköldkörteln och hjärnan reglerar sitt TSH beroende på hur mycket T4 du har. T4 är inte så aktivt utan behöver omvandlas till T3 som är det aktiva hormonet. Om vi har ett lågt T3 så hjälper det inte att vi har mycket av T4, kroppen kan ändå inte omvandla det till den aktiva varianten. Medicinen Levaxin är syntetiskt T4, om kroppen inte kan konvertera det här syntetiskas T4 till det aktiva T3 då kommer Levaxinet inte att fungera. Ibland fungerar medicinen i början och sen kanske man måste öka dosen med jämna mellanrum. TSH från hjärnan svara ju på T4 så när vi sätter in Levaxin (syntetiskt T4) så får du feedback genom TSH att det finns tillräckligt med T4 men det säger inget om hur kroppen kan konvertera till det aktiva T3. 

Då T3 prover ofta inte tas inom vården blir det ganska missvisande att bara titta på att TSH-värdet och T4 ser bra ut – man missar liksom det sista steget. Förklaringen till att många forfarande mår pyton trots att deras provsvar enligt läkaren ser helt normala ut. Många blir inte hjälpta av sköldkörtelmedinen Levaxin som egentligen är det enda som oftast erbjuds inom vården.

Ibland finns även en problematik med autoimmunitet. I dessa fall blir det viktigt att även testa antikroppar. Vi kanske har ok värden på sköldkörtelhormoner men sen har vi antikroppar som visar på en autoimmun attack mot sköldkörteln. De antikroppar man testar i Sverige är TRAK och TPO. Vården accepterar värden upp till 34 men vi borde egentligen ligga på 0. Är det så att en autoimmunitet ligger bakom problemet då måste man jobba med att läka tarmen först. Att tillsätta tillskott kommer inte hjälpa eftersom dessa inte kan tas upp av kroppen med en läckande tarm. Om man tillsätter Levaxin samtidigt som man har en autoimmun problematik kommer man heller inte komma tillrätta med problemet eftersom hypotyreos finns där för att tarmen behöver läkas. Dock finns det ju ingen medicin mot autoimmunitet vilket kanske förklarar sjukvårdens ovilja att ta dessa prover. 

Sköldkörteln är helt central för kvinnohälsan

Sköldkörteln är starkt sammanlänkad med våra hormoner som progesteron och östrogen. 70 % av de som har hypotyreos har även menscykeln problematik. Östrogen sänker sköldkörtelhormon-produktionen något och progesteron höjer den, man kan förstå att det uppstår obalanser när vi har obalanser mellan progesteron och östrogen (östrogen dominans).

Om man har lite koll på sin menscykel och bland annat mäter sin basala kroppstemperatur (den temperatur man har direkt när man vaknar på morgonen) kan man få en indikation på sin sköldkörtelhälsa. Temperaturen skiftar normalt under en cykel med lägre temperatur innan ägglossning och något högre temp efter ägglossning. Man bör ligga på någonstans mellan 36,4- 36,6 innan ägglossning. Ligger man under det finns det ofta ett problem. 

Genom att hålla koll på sin menscykel och de olika faserna (follikelfasen, ägglossningen, lutealfasen och mensen) kan man även se hur det ligger till med sköldkörteln. Efter ägglossningen kommer lutealfasen som ska vara ungefär 2 veckor lång. Om den här fasen är mycket kortare så finns det en obalans, ett underliggande sköldkörtelproblem. 

Det här kan bli en ond cirkel, många menscykel problem beror på en underfunktion hos sköldkörteln. Vid en underfunktion kommer din cykel att vara mer utdragen vilket i sin tur leder till en östrogendominans som i slutändan påverkar sköldkörteln negativt. Under klimakteriet har vi under en period en naturlig östrogen dominans när kroppen ska koppla ner sitt reproduktiva system. Men beroende på hur vi har levt innan i livet och vilka hormonella påfrestningar vi har utsatt vår kropp för påverkar vilka symtom vi upplever. Inom vården tillsätter man ofta östrogen och Gestagen (syntetiskt progesteron) som blockerar vår egna produktion = stor östrogendominans. 

Mycket av vår fertilitet är direkt kopplat till sköldkörteln. Vad gäller PMS finns det ofta någon koppling till sköldkörteln, graviditet är en stor påfrestning på sköldkörteln som ofta får jobba extra hårt och ibland kraschar totalt efteråt. P-piller höjer nivån av TBG i kroppen som i sin tur gör sköldkörtelhormonerna otillgängliga i kroppen. 

Vår kropp består helt enkelt av ett komplext system där allt påverkar varandra. När det gäller kvinnohälsa är det helt klart att vår menscykeln och vår sköldkörtel är starkt sammanlänkade. Kost och näring, stress och livsstilsfaktorer spelar stor roll för vår hälsa och genom bättre, medvetna val kan vi må precis så bra som vi vill! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: