Här kommer en text om preventivmedel och hormoner med syftet att tillföra information för att öka möjligheten för kvinnor att göra medvetna val. Jag är för fria val hos varje kvinna men jag tycker att det ofta saknas information om vilka konsekvenser hormonella preventivmedel kan få hos individen både på kort-och lång sikt. Vi får inte alltid tillräckligt med information när vi står inför beslut att äta exempelvis p-piller.. Om jag hade vetat det jag vet idag kring syntetiska hormonpreparat hade jag nog funderat både en och två gånger om det verkligen var värt det.

Preventivmedel i form av p-piller, hormonspiral, p-stav etc innebär att vi tillsätter hormoner som ska likna våra egna könshormoner progesteron och östrogen. När vi tillsätter syntetiska hormoner så blockerar vi kroppens egna hormonproduktion och vårt reproduktiva system. Höga nivåer av syntetiska hormoner signalerar till hjärnan att stänga ner det egna reproduktiva systemet vilket trycker ner våra egna hormoner i botten och vår ägglossning försvinner (med vissa metoder kanske vi har en ägglossning kvar vilket går att upptäcke med ultraljud och blodprov). 

Hormoner är starkt kopplade till både vår fysiska och mentala hälsa. Kroppen består inte av isolerade delar utan snarare av sammanlänkade system och komplexa funktioner. Hormoner och signalsubstanser samverkar och signalerar sinsemellan så allt vi väljer att manipulerar i kroppen får också konsekvenser.  Stänger vi ner ett helt system i kroppen så vore det konstigt om det inte fick konsekvenser. 

P-piller och påverkan på vårt biologiska system;   

Hjärnan

Det finns studier som visar på samband mellan intag av p-piller och förändringar i delar av hjärnan som är kopplade till emotioner. Ju längre tid p-piller har intagits desto större förändringar och ibland icke reversibla. Bipacksedeln visar inte sällan på biverkningar som nedstämdhet och migrän vilket kan vara konsekvenser av  förändrade nivåer av serotonin, dopamin och GABA, neurotransmittorer som reglerar och påverkar vårt mående. Det finns studier som pekar på att syntetiska preventivmedel kan vara en bidragande orsak till depression hos kvinnor. 

Metabolismen

Många kvinnor beskriver hur det går upp i vikt efter att ha börjat med p-piller men forfarande finns det inte många forskningsrapporter som kan beskriva sambandet. Dock finns det studier som visar att den låga dos syntetiskt östrogen som tillförs via p-pillar kan påverka nivåer av det aptitreglerande hormonet Ghrelin och därmed öka vår aptit. Det finns även studier som visar att kvinnor som äter p-piller har svårare att bygga muskelmassa. De har lägre nivåer av hormoner som bygger muskler och högre nivåer av kortisol som bryter ner muskler. 

Immunsystemet 

Intag av syntetiska hormoner kan påverka kroppens immunsystem. Det finns studier som visar på samband mellan intag av p-piller och ökad risk för autoimmuna sjukdomar. 

Magen/tarmen

P-piller påverkar vår tarmflora. Det fungerar ungefär som antibiotika i magen och slår ut balansen mellan goda och onda bakterier som måste finnas för att tarmen ska må bra. En dysbios i tarmen kan vara förklaringen till vanliga bieffekter med p-piller så som svullnad, diarré, IBS, acne, eksem, huvudvärk och illamående. Det finns studier som visar på att kvinnor som ätit p-piller under längre tid har större risk att utveckla den autoimmuna sjukdomen Crohns i mag- och tarmkanalen. 

Stress systemet 

Högre nivåer av kortisol i kroppen kopplat till p-piller konsumtion under längre tid ger en rubbad HPA-axel och kan liknas med kronisk stress. 

Det kan vara klokt att vara medveten om de biverkningar som finns kopplat till syntetiska hormonpreparat. Jag är inte emot att det finns alternativ. Jag är alltid för fria val hos varje kvinna och ödmjuk inför varje individs egna beslut. Däremot tycker jag informationen ska vara mer öppen och tillgänglig. Är det som preventivmedel finns det andra metoder att tillgå. Är det för att dämpa hormonella obalanser eller depression och humörsvängningar är det bättre att ta reda på grundorsaken till problemet. Inte sällan är det i tarmen och magen problemen sitter, även i vår hektiska livsstil som eldar på stresshormonerna i kroppen och rubbar den inre balansen och därmed vårt välmående. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: